Tarinoita, Tosimies…vapaata, letkeää, rentoa, svengaavaa ja iloista. Tanssi sujuu näennäisen saumattomasti ja kuitenkin se mitä tanssilattialla tapahtuu, syntyy juuri sillä hetkellä. Mies vie ja nainen seuraa, ei kuitenkaan vikisten vaan leikitellen ja musiikkia tulkiten...

Tarinoita tanssin maailmasta ja vähän muustakin

kirjoitettu 10.7.2006

TOSIMIES EI TANSSI…

Ennen tanssimaan opittiin kotona vanhempien, sisarusten ja sukulaisten toimiessa opettajina, mutta nykyään asia hoituu pääasiassa tanssikouluissa ja erilaisissa tanssiseuroissa. Yleinen käsitys on se, että tanssikursseilla käy enemmän naisia kuin miehiä, mutta tilanne on muuttumassa. Tänään ei ole ollenkaan tavatonta, että tanssikurssilla on jopa miesenemmistö. Mitä ihmettä!

Asiaan vaikuttaa varmasti osaltaan kevään suurmenestys, Tanssii Tähtien ohjelma, joka keräsi tv:n ääreen ennätysyleisöt. Tämä ei kuitenkaan yksin selitä miesten suhteellisen osuuden kasvua.

Toinen tärkeä tekijä on tanssilavojen uusi ilme. Lavoille on tullut uusia tanssilajeja ja niiden myötä uusia tanssijoita. Vauhdikkaat rock’n’swing tanssit ja lattarit kuuluvat tänään lavoille siinä missä perinteiset valssit, tangot ja humpatkin. Näitä uusia lajeja harrastetaan tanssiseuroissa joiden jäsenkunnassa on lavatanssijoiden lisäksi paljon opiskelijoita ja muita perinteistä lavatanssikulttuuria tuntemattomia henkilöitä. Tanssiseurojen lavatanssiharrastajien mukana lavoille virtaa myös uusia nuoria tanssijoita.

Miesten määrä tanssikursseilla on siis lisääntynyt ja kuten usein, selitys löytyy markkinavoimista. Tanssii Tähtien kanssa ohjelma ja lavojen uusi ilme ovat tuoneet lavoille runsaasti uusia miehiä, mutta vielä enemmän naisia! Lavoilla on siis naisenemmistö ja se merkitsee miesten markkinoita. Näillä markkinoilla tanssitaitoinen mies on kovaa valuuttaa, eikä muilla ulkoisilla tekijöillä (ikä, koko, asema, varakkuus) ole suurtakaan merkitystä. Tältä osin tilanne on miehen kannalta täysin erilainen kuin vaikkapa pubeissa, diskoissa tai muissa vastaavissa seurustelupaikoissa.

Nyt jos koskaan kannattaa opetella tanssimaan ja lähteä lavoille. Jo pienikin panostus tanssitaitoon takaa menestyksen ja jos haluaa huipulle, resepti on yksinkertainen: tanssikurssille, homma haltuun ja vain taivas on rajana.

Eikä tässä vielä kaikki… paritanssimaailmaan tutustuttuaan mies saattaa löytää jotain josta nuoremmat eivät ole koskaan kuulleetkaan ja jonka kokeneemmat miehet ovat jo luulleet maailmasta kadonneen. Tanssilavalla järjestys on edelleen perinteisen selkeä… mies vie ja nainen seuraa ;-)

- Tommi -