Parinvaihdosta



…vapaata, letkeää, rentoa, svengaavaa ja iloista. Tanssi sujuu näennäisen saumattomasti ja kuitenkin se mitä tanssilattialla tapahtuu, syntyy juuri sillä hetkellä. Mies vie ja nainen seuraa, ei kuitenkaan vikisten vaan leikitellen ja musiikkia tulkiten...

Tarinoita tanssin maailmasta ja vähän muustakin

12.6.2003

Parinvaihdosta

Vapaiden paritanssien opetuksessa on melko yleistä, että kursseilla vaihdetaan paria. Perusteluna on useimmiten se, että siten oppii paremmin viemään ja seuraamaan. Perustelu kuulostaa järkevältä, ja siinä on totuuden siemen, mutta aivan niin yksinkertaista se ei kuitenkaan ole.

Vuosien aikana omia ryhmiäni seurattuani, en ole havainnut parinvaihtoa ainoana mallina pitävien kehittyvän paremmiksi tanssijoiksi kuin paria vaihtamattomat. Uskaltaisin jopa väittää asian olevan usein toisinpäin. Monilla nopeasti kehittyvillä tanssijoilla on vakipari harjoittelukumppanina.

Hmmm... miksi sitten joidenkin mielestä "parinvaihtopakko" on ainoa oikea malli?

- Lyhytnäköisesti asioita katsovilla kurssien ja leirien järjestäjillä on suuri houkutus on ottaa tunneille kaikki halukkaat maksukykyiset osallistujat piittaamatta siitä onko jompaa kumpaa sukupuolta enemmän. Parinvaihto mahdollistaa tämän. Pahin tietämäni tapaus on melko kallis kurssi, jonka mainoksessa kerrottiin, ettei kurssilla tarvita omaa paria, koska paria vaihdetaan. Paikalle saapui nelisenkymmentä naista ja yksi mies parinsa kanssa. Voin vain kuvitella mikä oli miehen oman parin fiilis kurssin aikana, kun parin vaihto oli pakollista.
- Toinen parinvaihtopakkoon myönteisesti suhtautuva ryhmä löytyy tanssisinkuista. Osa henkilöistä, jotka eivät jostain syystä ole löytäneet /kelpuuttaneet itselleen vakiparia, ajaa voimakkaasti parinvaihtoa, sinänsä ymmärrettävistä, puhtaasti itsekkäistä syistä.
- Kolmas parinvaihtopakkoon myönteisesti suhtautuva ryhmä ovat ne tanssijat, jotka eivät jostain syystä halua tanssia oman parinsa kanssa. Oma pari saattaa tuntua liian "huonolta" muihin verrattuna ja kun se ruohokin on vihreämpää tuolla aidan toisella puolella...
- Neljäs ryhmä ovat ne konkaritason tanssijat (useimmiten miehet) jotka ovat humaltuneet omasta asemastaan "kaikkien janoisten sankareina". Sinänsä aivan inhimillistä tämäkin. Konkaritason saavuttaminen on vaatinut runsaasti työtä ja hikipisaroita.

En voi kumota edellä mainittujen perusteluiden oikeutusta, mutta ne pitäisi nostaa esille omana itsenään eikä harhauttaa ihmisiä hyväksyttävimmillä "einiinitsekkäillä" perusteluilla.

Tämän kannanoton tarkoitus ei ole kertoa, ettei pari kannata koskaan vaihtaa, päinvastoin. Määrätyissä tilanteissa parinvaihto on ihan oikeasti hyvä asia.
- Ilman paria kurssille tulleille se antaa mahdollisuuden tanssia muidenkin, kuin ekassa jaossa kohdalle sattuneen kumppanin kanssa.
- Eräs tärkeimmistä perusteista parinvaihdolle on vieraskoreuden hyväksikäyttö. Vieraskoreus hillitsee tehokkaasti tuskastumisesta syntyvää tehottomuutta ja partnerin sättimistä. Oikeassa paikassa tehty parinvaihto auttaa keskittymään oleelliseen, eli harjoiteltavaan asiaan. Varsinkin vakiintuneessa parisuhteessa eläville tanssipareille käy helposti niin, että oma tai toisen osaamattomuus purkautuu negatiivisena käyttäytymisenä ja sellaisella hetkellä maaperä oppimiselle on todella huono.
- Ja sitten se yleisin peruste… tanssiminen eri parien kanssa todellakin auttaa tunnistamaan viennin ja seuraamisen ongelmia, ja sitä kautta korjaamaan niitä (kannattaa ehdottomasti kokeilla myös niiden, jotka tanssivat normaalista vain oman parinsa kanssa).

Pitäisikö paria sitten vaihtaa vai ei? Kyllä ja ei. Parinvaihto on hyvä asia, parinvaihtopakko ei.
Samalle tanssikurssille mahtuvat hyvin, sekä parin vaihtajat, että paria vaihtamattomat. Jokaisella täytyy olla oikeus päättää vaihtaako paria vai ei, ilman painostusta ja ilman että joutuu kenenkään syyllistämäksi.

- Tommi -