LAVATANSSIKULTTUURIN UUSI ILME



…vapaata, letkeää, rentoa, svengaavaa ja iloista. Tanssi sujuu näennäisen saumattomasti ja kuitenkin se mitä tanssilattialla tapahtuu, syntyy juuri sillä hetkellä. Mies vie ja nainen seuraa, ei kuitenkaan vikisten vaan leikitellen ja musiikkia tulkiten...

Tarinoita tanssin maailmasta ja vähän muustakin

kirjoitettu kesällä 2005

LAVATANSSIKULTTUURIN UUSI ILME

Suomalainen lavatanssikulttuuri on kansainvälisesti tarkasteltuna ainutlaatuinen ilmiö. Suuret ikäluokat ovat tavanneet toisensa tanssilavoilla ja heidän nuoruudessaan lavoja olikin joka kylässä. Kansainväliset disko- ja pubikulttuurit toivat 70-, ja 80-luvuilla Suomeenkin uusia vaihtoehtoja vapaa-ajan viettoon ja tanssilavat hiljenivät. Suurin osa pienistä kylälavoista lopetti toimintansa. Kustannustehokkaan yhdistyspohjaisen toimintamallinsa ansiosta kaikki lavat eivät onneksi kuolleet. Suurimmat lavat säilyivät hengissä ja jotkut pärjäsivät oikein hyvinkin. Tanssiva yleisö alkoi kuitenkin pikkuhiljaa ikääntyä ja tulevaisuus näytti melko synkältä, kunnes 90-luvulla tapahtui jotain joka muutti kehityksen suunnan.

Suomeen rantautui 90-luvun alussa uusia paritansseja jotka varsinkin nuoremmat lavoilla kävijät ottivat heti omikseen. Näissä tansseissa myös kilpailtiin, mutta vapaasti vietyinä tansseina ne sopivat hyvin myös tanssilavoille. Kyse oli ns. rock’n’swing -tansseista: boogie woogie, lindy hop ja bugg.

Rock’n’swing -tanssit eivät 90-luvulla tullessaan olleet suomalaisille aivan uusi ilmiö. Kilpatanssina ja jossain määrin myös lavatanssina meillä on 50-luvulta asti tanssittu tanssia nimeltään jive ja siitä meille on suomalaisilla tanssilavoilla lavoilla kehittynyt oma kansallinen rock’n’swing -tanssimme fusku, joka on ikään kuin helpotettua jiveä. Uudet rock’n’swing -tanssit vahvistivat myös näiden vanhojen asemaa ja niidenkin harrastus on yleistynyt.

Rock’n’swing -tanssit ovat siis vapaasti vietäviä tansseja. Se tarkoittaa sitä, että mies vie ja nainen seuraa, ei kuitenkaan vikisten vaan leikitellen ja musiikkia tulkiten. Musiikin tulkinta onkin eräs rock’n’swing -tanssien tärkeimpiä elementtejä. Vaikka rock’n’swing -tanssit ovat syntyneet nuorisotansseina, niitä harrastavat tänään kaikenikäiset ihmiset. Sen minkä vanhemmat jalan nousussa nuoremmille häviävät he voivat korvata iän mukanaan tuomalla karismalla ja kokemuksella.

Näiden uusien ”nuorekkaampien” paritanssien myötä nuoriso on löytänyt uudestaan myös perinteiset lavatanssit. valssit, tangot, humpat ja polkat taipuvat myös nuorison jalan alla siinä missä boogie woogiekin.

Rock’n’swing -tanssien ympärille on syntynyt paljon uutta toimintaa: tanssiseuroja, tanssikouluja, erilaisia yrityksiä, kenkien myyjiä yms. Tanssilavat ovat selvästi piristyneet ja niiden toiminta on muuttunut ammattimaisemmaksi. Suomeen on syntynyt paljon uusia tanssiyhtyeitä joiden ohjelmistossa on runsaasti rock’n’swing -tansseina tanssittavaa musiikkia. Uusien tanssiyhtyeiden muusikot ovat myös selvästi nuorempia kuin takavuosina.

Eräs uusista toimijoista on yhdistys nimeltään Boogie Tour Ry. Sen tavoitteena on paritanssien ja varsinkin rock’n’swing -tanssien harrastuksen kasvattaminen. Yhdistys järjestää tanssileirejä, viikonloppuleirejä, valmentajakoulutuksia ja kiertueita joissa rock’n’swing -tanssien taitoa levitetään kaikkialle Suomeen.

- Tommi -